Barnplantorna – Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

Hur ofta reflekterar du?

Påsken betyder mer än att äta ägg!

Ännu en högtid närmar sig; Påsken. Efter en lång och mörk årstid tänds hoppet hos oss alla. Med Påsken kommer ljuset åter. Våren är i antåg. Alla köper vårblommor och planterar påskliljor i balkonglådor eller i trädgården. Det gör jag också. Men Påsken betyder inte bara att äta många ägg, så som är tradition, utan också att reflektera under vilsamma dagar.

För verksamma inom hörselområdet borde reflektionen handla om varför utvecklingen FRAMÅT inte går snabbare. Den borde vara i fas med modern hörseltekniks utveckling. Så är det nu inte. Hörselvård och CI-team träter med varandra. Vad är deras respektive uppdrag? Kommentarer som “CI-teamet ska ägna sig åt teknisk hörselvård” gör åtminstone mig mörkrädd. CI-teamen består av ett tvärprofessionellt team och ska ägna sig åt både teknisk support, pedagogisk (hörsel/språk/kommunikation) support samt psykologiskt stöd. Detta ska ske, i bästa fall, i samklang med regional/lokal hörselvård. Varför fungerar detta så dåligt? Det reflekterar jag över!

Befinner vi oss alla mentalt i samma tidsålder – 2024? Tveksamt! Hörselvården i en region i mellan-Sverige gör en orosanmälan till det sociala avseende föräldrarna till en talspråklig flicka. De menar att föräldrarna inte är tillräckligt positiva till teckenspråk trots att hörselvården påtalar att det kan bli aktuellt med fosterfamilj om familjen inte ändrar synsätt! Detta är så ledsamt och skrämmande.

Hans Rosling sa..

Visst undrar vi alla varför professionella fortsatt ger “stöd” utifrån en handbok aktuell för flera decennier sedan. Detta diskuterade jag återkommande med framlidne Hans Rosling när vårt arbete kändes tungt och ibland meningslöst. Hans var klok och nämnde ofta

Fakta är inte alltid brist på kunskap utan en brist på att vilja ta till sig ny kunskap.

Det bär jag med mig som ett mantra.

Behöver du reflektera över detta?

För dig som bör eller önskar reflektera över detta rekommenderas fortsatt boken “Vem snodde osten” av Spencer Johnson.

Boken handlar om att hoppa på rätt Kunskapståg FRAMÅT och inte aningslös eller handlingsovillig befinna sig i väntsalen. I vart fall; för dig som inte vet handlar boken om tre möss Sniff, Snabb, Suck och Stön. Vi följer mössen på deras jakt i en labyrint efter ost. Konklusionen i boken är:

  • Förändring sker – någon snor osten
  • Förutse förändringen – förbered dig på att osten försvinner
  • Övervaka förändringen – lukta ofta på osten så att du säkert vet när den börjar bli gammal
  • Anpassa dig snabbt till förändring – ju snabbare du släpper taget om gammal ost, desto fortare kan du hitta en ny ost att njuta av
  • Förändring – flytta med osten
  • Tyck om och bejaka förändringen – njut av äventyret och smaken på den nya osten
  • Var beredd på att förändras snabbt och njut av det om och om igen – någon fortsätter att sno osten

Boken är mer eller mindre en handlings- och reflektionsplan i förändring för vilken verksamhet som helst på alla nivåer!

Var det inte Albert Einstein som sa att Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different result?

De senaste trettio åren är de mest spännande någonsin inom hörselområdet. Utvecklingen av cochleaimplantat har tagit med oss alla – antingen vi är användare eller verksamma inom hörselområdet – på en otroligt spännande och utmanande resa. Detta återkommer hela tiden vid mina samtal med många läkare etc. som var med redan på 1990-talet (eller kanske tidigare). Mina resor för att intervjua familjer eller ungdomar med CI har börjat inför vårens reportage i kommande Barnplantablad. Det är inspirerande.

Ät nu ägg och reflektera över utvecklingen och hur just du kan bidra positivt till vägen FRAMÅT.

Med önskan om

GLAD PÅSK

Ann-Charlotte Gyllenram

Ordförande BARNPLANTORNA