Barnplantorna – Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

BARNPLANTORNAS NYHETSBREV 20 september 2022

Ideologiska synsätt eller klinisk beprövad erfarenhet? Hur stark är förnekelsen?

Det finns mycket positivt genom åren att glädjas åt och reflektera över. Det ger kraft att arbeta vidare för alla barns rätt till en optimerad utveckling (även när barnet hör med modern
hörselteknik)! Tyvärr finns också en hel del i ”Hörsel-Sverige” att både beklaga, vara ledsen över och till och med arg över då barn som har rätt till en framtid drabbas.

Hur ser ungdomar med CI eller andra hörhjälpmedel på sig själva och på det stöd de får. Så här berättade en ung person för Barnplantorna om sin uppväxt

”Under hela min uppväxt har professionella tjatat om och om igen om att jag ska inse att jag har ett handikapp och frågat mig om min identitet; huruvida jag känner mig som döv eller hörselskadad. Allt jag har velat ha är strategier för att hantera min vardag. Redan när jag var sju år visste jag att jag var något annorlunda mot mina hörande kompisar men jag var accepterad. På egen hand har jag utvecklat strategier i vardagen och fått PEPP i denna process av mina föräldrar. Andra har bara velat klä mig i en offerkofta.”

Om detta, Barnplantornas sommarläger och mycket mer kan du läsa om i Höstens första Nyhetsbrev

http://www.barnplantorna.se/wp-content/uploads/2022/09/NYHETSBREV-sep-2022.pdf

BARNPLANTORNA