Barnplantorna – Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

Att bada med CI eller hörapparater

Hur vattentålig är din hörapparat eller ditt CI?

Utvecklingen avseende både CI och konventionella hörapparater har gått framåt sedan slutet av 1980-talet både när det gäller digitalisering, anpassning till olika ljud- och hörmiljöer samt gällande vattentålighet.

Badlösningar för CI

CI-ljudprocessorer var extremt fuktkänsliga (svett, regn) för 10 till 15 år sedan, att bada och höra samtidigt var länge otänkbart. Sedan har utvecklingen gått framåt. Flera CI-tillverkare erbjuder idag CI-processorer som är vattentåliga. De erbjuder också olika tillbehör (silikonhöljen) för att användaren ska kunna bada med CI-processorerna på. Aldrig har friheten varit större för användare av CI att kommunicera med hörsel och tal t.o.m. i badet!

Exempel på olika bad-/vattenlösningar från leverantörer är:

  • Cochlear Nordic tillhandahåller Nucleus Aqua+ kit till alla bakom-örat-processorer.  Läs mer!
  • För MedEls processorer tag kontakt med MedEl Nordic som  tillhandahåller WaterWear till processorerna Opus 2, Sonett, Samba och Rondo. Läs mer!
  • Advanced Bionics tillhandahåller AquaCase till sin processor Naida. Läs mer!
  • Advanced Bionics processor Neptune är vattentät. Läs mer!

Badlösningar för hörapparater

Det finns i dagsläget flera vattentäta hörapparater på marknaden. Huruvida en hörapparat är vattenbeständig mäts i IP (Ingress Protection) klassificering följt av två siffror. Den första siffran avse skydd mot damm, inträngande objekt och beröring. Den andra siffran handlar om vatten- och fuktskydd. Ju högre siffra desto bättre skydd. För att bada med hörapparater bör hörapparaten vara IP68-klassificerad. Kontakta lokal hörselvård för mer information.

Alternativa lösningar för CI och hörapparater

Det finns också en rad andra skydd, rekommenderade av föräldrar, för att hålla hörapparaterna (om du har vattentäta hörapparater) på plats under bad eller skydda dem från smuts vid lek. Mer information: