Barnplantorna – Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

Jacob Johanen

Jacob Johanen - Att resa med CI

Jacob Johanen, 32 år:

Att resa med CI

Hos personer med hörselimplantat eller hos deras anhöriga finns ibland funderingar kring hur resmöjligheterna ser ut för en person med hörselimplantat. Jag föddes normalhörande men vid 20 års ålder förlorade jag all hörsel på vänster öra och nästan all hörsel på höger öra. Jag hade hörapparat i åtta års tid men när resterande hörsel gick ner ytterligare så fick jag ett CI på vänster öra. Efter att det hade varit tyst i åtta år så var det märkligt att kunna höra igen. Jag har haft mitt CI i snart fem år och är väldigt nöjd med min hörsel utifrån mina förutsättningar.

I skrivande stund har jag tillsammans med min livspartner genomfört halva vår långresa i Sydostasien, vilket innebär att det är två månader kvar av resan. Vi har besökt Bali och Giliöarna i Indonesien, Palawan i Filippinerna och sitter nu i ett flygplan ett par tusen meter ovan jord på väg mot Hanoi i Vietnam efter att ha varit i södra samt centrala delarna i landet. Efter Vietnam fortsätter vi till Kambodja och slutligen till Thailand där vi avslutar resan. Vi kommer att ha haft två till fyra veckor per land, vilket innebär att vi haft möjlighet att utforska flera destinationer i varje land.

Jacob Johanen - Att resa med CI
Jacob Johanen - Att resa med CI

Jag är 32 år, har tagit tjänstledighet från mitt arbete som socialsekreterare och efter att ha varit tillsammans i tio år, förlovade i 2½ år, så tog vi sparpengarna till bröllopet och valde istället att genomföra vår livs resa. Det var inget enkelt val eftersom att vi båda kommer från familjer med traditionella värderingar. Men när man i slutändan jämför så handlar det om en dags fest och firande med nära och kära eller fyra månaders njutelse, avkoppling och berikande av sinnen.

Vi har hittills besökt historiska landmärken, sett och levt i några av världens vackraste platser, mött upp nära anhöriga samt träffat nya vänner, åkt båt i flera dagar men också kortare turer mellan öar eller på en flod, chartrat båtar för att besöka olika öar där vi snorklat med fiskar och korallrev i alla möjliga färger, utfört yoga på en liten magisk ö, tränat eller festat på takterrasser med underbara utsikter, klubbat på makalösa ställen ibland till lunchtid dagen efter, och efter en timmas återhämtning fortsatt klubba på poolpartyn på femstjärniga hotell, bott på ett tjugotal olika boenden som vi bokat dagen före eller samma dag, allt ifrån en enkel hydda på stranden i en liten by till fyrstjärniga lyxboenden med högklassig service, avverkat oändligt många mil med flyg, taxi, buss eller på en scooter.

Har det fungerat utan problem? Absolut inte. Men problem är endast situationer med oförutsedda hinder som är till för att lösas. Finns ingen lösning så måste man förr eller senare acceptera det eftersom att det inte är någon idé att oroa sig över det. Jag har under resan drabbats av mellanöreinflammation vilket innebär att jag behövt klara mig utan hörapparat på ena örat under två veckors tid och därmed endast haft ett CI att höra med. Med endast CI är det svårare att höra och hänga med, men det innebär bara att jag behöver anstränga mig mer. Laddaren till mitt hörselimplantat slutade fungera när jag var på en ö långt från allting, men tack vare tips från Ann-Charlotte Gyllenram så kunde jag hitta en Cochlear återförsäljare i Ho Chi Minh (Saigon). Många av orterna vi har besökt har få personer med hörselimplantat så det har varit en del nyfikna blickar och frågor, men mycket mindre än vad jag trodde. Ibland har jag haft svårt att hänga med i vissa konversationer och istället för att be personerna upprepa sig, så tittar jag på min partner som vid det här laget är van, och därmed ger mig en kort sammanfattning. Detta är endast av bekvämlighetsskäl och jag har tidigare gjort flera långresor på egen hand, så jag vet att jag klarar mig på egen hand. Vi har varit utan pengar på en liten ort ute i ingenstans. Jag har ramlat på cykel och skadat axeln och vet inte om det någonsin kommer att bli bra igen. Vi har drabbats av förseningar med uppemot en hel dag men ändå till slut kommit fram till vår destination.

Jacob Johanen - Att resa med CI
Jacob Johanen - Att resa med CI

Vi har under vår resa berikat oss med erfarenheter och minnen som kommer att finnas med under hela vårt liv så hittills har resan varit värt varenda krona och minut som vi investerat. Betyder det att alla med hörselimplantat bör genomföra en sådan här resa? Absolut inte. Det beror på vilka förutsättningar man har. Det enda gemensamma personer med hörselimplantat har är just att de har ett hörselimplantat. I slutändan är det endast en del av individen vilket innebär att man har tusentals andra egenskaper och personlighetsdrag. Vissa är försiktiga eller reserverade medan andra är orädda och tar för sig. I slutändan så handlar det om att kunna kommunicera för att ta sig fram. Även om jag hör bra och är orädd så är det många vi stöter på som inte talar samma språk. Då behöver man improvisera med kroppsspråk, läten eller teckningar.

Oavsett personlighet så är det viktigt att vara rätt rustad för att förbättra omständigheterna för att kunna ta sig fram. Jag har haft otroligt bra användning av mina trådlösa tillbehör från Cochlear. Under yogapass eller vid guidade rundturer har jag gett talaren minimikrofonen och därmed hängt med och faktiskt hört bättre än flera andra normalhörande deltagare. Under korta och långa färder med scooter i nya miljöer, alltifrån små byar eller i storstadsdjungel, så har jag haft telefonklippet så att jag kunnat köra scootern eller sitta bakom samtidigt som jag får instruktioner från navigatorn mellan låtarna som spelas upp från mitt musikbibliotek. Telefonklippet har även funnits där när jag behövt ringa telefonsamtal/videosamtal eller att jag på stranden eller ombord på någon resa lyssnat på musik, ljudbok eller en podcast. Vid snorkelturer eller andra färder i mindre båtar har jag använt Aquaskyddet och därmed kunnat höra utan att oroa mig för att skada mitt CI. För dem som inte har möjlighet att använda dessa tillbehör så finns andra hjälpmedel beroende på vilket hörselimplantat man har, så det är viktigt att vända sig till sin ansvariga audionom eller CI-team som kan hjälpa en vidare.

Jacob Johanen - Att resa med CI
Jacob Johanen - Att resa med CI

Jag kommer att föreläsa på Barnplantornas årliga läger som äger rum på Sundsgården i Helsingborg, 12–18 juni, där jag bland annat lyfter fram hur barn och framförallt föräldrar kan göra för att få förutsättningar till god utveckling. Läs mer på www.barnplantorna.se/event/familjelager-pa-sundsgarden/. För att läsa mer om mig så kan du besöka min hemsida (www.jacobjohanen.se) eller Facebook samt Instagram

Artikel från Barnplantabladet, maj 2017
Text: Jacob Johanen
Foto: Privata bilder, Jacob Johanen