Barnplantorna – Riksförbundet för Barn med Cochleaimplantat och Barn med Hörapparat

Unga vuxnas berättelser

Tim
Tim, 27 år:

Med cochleaimplantat är allt möjligt

Det kom ett e-mail till Barnplantornas ordförande från Tim: Hej! Kommer du ihåg mig från Barn­plantornas andra sommarläger i Helsingborg 1999? Jag var där tillsammans med min morfar. För några veckor sedan ville jag ta reda på mer om CI-stöd här uppe i Norrland och jag upptäckte av en slump ett ansikte som jag kände igen från barnplantornas läger genom Barnplantabladet…

Eric, 14 år:

Reste till Malaysia på badmintonläger

Eric berättar lyriskt om hur han på sommar­lovet reste med ett antal badminton­spelande ungdomar (två från Täby badmintonförening) till Malaysia på ett badminton­läger. – Visst var mamma och pappa lite oroliga men det gick bra, säger Eric. Vi hade verkligen jättekul. De besökte både Kuala Lumpur samt vackra Langkawi Island. Han hade med sig så kallade semesterprocessorer som…

Ungdomar berättar om sina erfarenheter om cochleaimplantat.
Tove, 15 år:

Att ha CI ger mig stora möjligheter

Tove är en bestämd tonårstjej som bor med mamma Gudrun och lillebror Viggo som är tretton år i Hägersten utanför Stockholm. Tove berättar mer än gärna om hur det är att vara ung idag: “Det betyder ett väldigt jämförande med andra, men så är det att vara ung idag. CI innebär stora möjligheter för mig. Det vet jag om, men ibland kan det naturligtvis vara jobbigt också med CI…”

Foto: Rizwan Wikholm
William 26 år:

Jag är inte unik!

William är en av de få som behandlades med unilateralt cochleaimplantat under 1990-talet och där det har gått mycket bra. Många från den tiden är icke-användare eller deltidsanvändare av sina CI-implantat. Det finns flera prediktorer för framgång som är tydliga för Barnplantorna. Ju fler berättelser vi kan presentera desto tydligare lär det bli för våra läsare också att kunna se förbi de myter om CI som sprids i sociala medier…..

Ellinor:

Har cochleaimplantat och går på elitgymnasium

Ellinors föräldrar har varit i kontakt med Barnplantorna ända sedan Ellinor förvärvade en dövhet efter hjärnhinneinflammation. Ellinor är 17 år och det känns avlägset att tänka tillbaka både för Ellinor, men också för mamma Katalina och pappa Anders. Själv kommer inte Ellinor ihåg något och CI-hörseln är hennes hörsel och en del av henne. Vi pratar…

Albin, 21 år:

Jag har alltid idrottat mycket!

Albin bor i Karlstad. Här bor också resten av familjen. Vid intervjubesöket träffar jag därför både Albin och hans mamma Marie som är specialpedagog. Albin är en i raden av unga med cochleaimplantat som lever i vårt gemensamma samhälle på helt andra premisser jämfört med om han aldrig hade fått möjligheten att höra med CI….

På scoutresa i Japan:

Livet är fullt av möjligheter!

World Scout Jamboree (WSJ) är ett internationellt scoutläger som hålls var fjärde år, ungefär som scouternas OS där temat är fred och gemenskap över gränser. Jag har varit scout i 10 år och när jag och min pappa besökte WSJ i Kristianstad 2011 bestämde jag mig för att delta i nästa världsscoutjamboree. Nästa WSJ skulle hållas på andra sidan jordklotet, i Japan 2015….

Johan, 17 år:

På papperet är jag döv men det är inte vem jag är

Det är en otrolig förmån att träffa så många välfungerande ungdomar i vårt samhälle som med modern hörselteknologi har fått fantastiska möjligheter. Jag besöker 17-årige Johan som bor i Stockholm med sin familj. Jag har haft kontakt med Johan och hans familj sedan Johan var ett av de första barnen i Sverige som fick CI redan under två års ålder…